Yaşam

Sanat eserlerine boya atan aktivistlere fon sağlayan kişi

Geçen yıl iklim kriziyle hızlı ve etkili bir şekilde mücadele etmek için yola çıkan çevreci kuruluş Just Stop Oil; İnci Küpeli Kız’dan Son Akşam Yemeği’ne tablolara boya atmak, zincirleriyle otoyolları trafiğe kapatmak, ödül törenlerinde slogan atmak adını her yerde duyurmayı başardı. Ancak bu eylemler çoğunlukla olumsuz yansımalara neden oldu.

Aslında, bu hareketler o kadar tepki çekti ki, birçok insan petrol devlerinin çevre aktivistlerini lekelemek için bu örgütleri finanse ettiği spekülasyonunu yaptı. Ama bir gerçek vardı ki petrol devi Alieen Getty gerçekten de Just Stop Oil adlı çevre örgütünü finanse ediyordu, ancak aktivistleri karalamak için değil. Bunun nedenini öğrenmek için inanılmaz spekülasyonlarla dolu petrol devi Alieen Getty’nin ailesini yakından incelemek ve anlamak gerekiyor.

Her şey petrol kralı Jean Paul Getty’nin cimriliğiyle başladı.

Bu hikayenin başlangıcı 1942’de Getty Oil adında yeni bir petrol şirketi Onu kuran ve iklim aktivistlerini finanse eden Alieen Getty’nin büyükbabası Jean Paul Getty’nin kendisiydi. Arapça dahil birçok dil bilen dedesi Paul Getty, Suudi Arabistan’a doğru genişleyerek petrol çıkarmaya başladı ve hem Amerika’nın hem de dünyanın en güçlü iş adamlarından biri oldu.

Paul Getty petrol ticaretiyle her geçen gün zenginleşse de, anlamsızlık dilden dile dolaşmaya başlamıştır. Paul Getty’nin cimriliği o kadar artmıştı ki, para harcamak istemiyordu. gömleklerini elde yıkatıyor, telefonla konuşmak için evine gelen misafirlerden fiyat alıyor.hatta daha az maliyetli olsun diye kırsalda yaşıyordu.

Jean Paul Getty’nin kayıtsız bir baba ve sanatsever olması bu ailenin taşlarını sarsmaya başladı.

Jean Paul Getty’nin kaba olmasının yanı sıra beş kez evlenip boşanması da hikayenin trajik yönlerinden biriydi. Evliliklerinden doğdukları için beş çocuğundan hiçbirine bakmamakPaul Getty tüm zamanını ve dikkatini başka yönlere çevirerek ailesinin üzücü sonuna doğru hızla ilerliyordu.

Paul Getty, 55 yıllık hayatı boyunca tüm emeğini eserlerine ve sanat eserlerine harcadı. öldüğünde bile 600 eserden oluşan sanat koleksiyonuHatta Paul Getty öldüğünde ailesi bu eserler için bir müze kurmuş ve eserlerini sergilemeye başlamış.

Jean Paul Getty’nin çocukları ise sağa sola savrularak sonun başlangıcı oldu.

Petrol devi Jean Paul Getty hiçbir çocuğuna sahip çıkmadı ama bu trajik hikayenin temeli burada atıldı. Paul Getty’nin dördüncü evliliğinden oğlu Getty Jr.İtalya’da doğduktan kısa bir süre sonra ailesi ayrıldı.

Babasından uzaklaşan Getty Jr., yıllar sonra babasının benzin istasyonunda pompacı olarak işe başladı. Bir yıl burada çalıştıktan sonra babasına aşık olan Getty Jr., bir süre sonra Getty Oil şirketinin İtalya şubesinin başına geçti. Getty Jr. daha sonra evlendi ve dört çocuğu oldu. Bu çocuklardan biri de çevre aktivistlerine fon sağlayan Alieen Getty.Bu o idi.

Getty Jr. babasından miras aldığı kayıtsız tavırlarla ailesini ve hayatını alt üst etmeye başladı.

Günden güne zenginleşen Getty Jr., iklim aktivistlerine fon sağlayan Alieen Getty’nin annesi Abigail Harris’ten boşandıktan sonra hayatını tamamen değiştirmeye başladı. Getty Jr. model Talitha Pol ile evlendi ve hızlı bir hayatyaşamaya başladı.

Uyuşturucu bağımlılığı, seyahatler ve büyük miktarlarda para çok geçmeden korkunç sonu getirdi. Çünkü Getty Jr. da Talitha Pol’den boşandı. Bir süre sonra Talitha Pol, evinde ölü bulundu. Getty Jr. uyuşturucu bataklığına düşüyorÇocuklarından yeterince boşanmaya başlayan Jean Paul Getty’den ilgisiz bir baba miras aldı.

Getty ailesini sarsan olay 1973 yılında geçecek ve gündeme bomba gibi düşecekti.

Getty Jr. kayıtsız bir baba ve uyuşturucu bağımlılığı ile İtalya’da günlerini geçirirken, bir anda başlarına gelen felaket ailenin dönüm noktalarından biri oldu. Getty Jr.’ın 16 yaşındaki oğlu John Getty III, İtalyan mafyaları tarafından Roma’da bir partide kaçırıldı ve ünlü petrol kralı dedesi Jean Paul Getty’den, Torununu kurtarmak için 17 milyon dolar fidyetalep edilen.

Cimriliğiyle tanınan büyükbaba Jean Paul Getty o unutulmaz sözü söyledi; “Bu fidyeyi ödersem diğer 13 torunumu kaçırıp benden fidye talep edecekler ve tüm servetimi kaybedeceğim.” Jean Paul Getty’nin bu sözleri üzerine İtalyan mafyası harika bir iş çıkardı, John Getty III’e akıl almaz eziyetler çektirdi, taciz etti ve sonunda kulağını kesti. aileye gönderildi. Torununun kulağını gören dede Jean Pual Getty sonunda dayanamadı ve fidyeyi ödemeye karar verdi.

Ancak unutmamamız gereken nokta Jean Paul Getty dedenin cimriliğiydi. Bu nedenle fidyeyi ödemeye ikna edilse de İtalyan mafyası ile sıkı bir pazarlığa girmiş ve fidyeyi 3 milyon dolara düşürdü . Vergi kesintisi tutarı olan 2.2 milyon doları ödeyecek olan dede Jean Paul Getty, kalan 800 bin doları oğlu Getty Jr.’a ödeyecek. Borç olarak vermiş ve yüzde 4 faizle geri ödenmesini şart koşmuştu.

Not: Bu torunlardan biri olan Mark Getty ünlü bir stok fotoğraf ajansıdır. Getty Resimleri.

Getty ailesinin başından geçen bu travmatik olay, iklim aktivistlerine fon sağlama serüvenini de başlattı.

Getty III, dedesinin cimriliği yüzünden ağır eziyetlere, tacizlere maruz kalmış ve sonunda kulağını kaybetmiş, serbest kalmasına rağmen birçok travma geçirmiş ve normal hayatına dönememiştir. Yaşadığı onca zor şeyden sonra kokteyline uyuşturucu kattığı için alkol ve uyuşturucu bağımlısı oldu. felçli, kör ve konuşamıyor.

Getty III bunları yaşamaya devam ederken babası Getty Jr., dedesi Jean Paul Getty gibi çocuklarına hiç sahip çıkmamış, hatta babası gibi evinde sanat eserleri toplamıştır. National Gallery, British Museum gibi müzelere milyon dolarlık bağış yapılmış. Alieen Getty, fotoğraflara ve sanat eserlerine boya atan çevre örgütü Just Stop Oil’i finanse eden böyle bir ailede büyüdü.

Bir petrol devinin hippi kızı ve spekülasyonlarla dolu bir aile olan Alieen Getty için hayat adil değildi.

Anne ve babasının ayrılmasının ardından yatılı okullarda büyüyen, liseden babası ve erkek kardeşi gibi uyuşturucu bataklığına düşen Alieen Getty, üniversiteye gitmesine rağmen başarılı olamayınca sonunda Vietnam Savaşı’na karşı çıkar. hippi hareketine katılmakgenç bir kızdı.

Kaosla dolu ailesinden kaçışı ise Ünlü oyuncu Elizabeth Taylor’ın 1981 yılında evlendiği oğlu buldum Alieen Getty, ailesinden uzaklaştı ve evliliğinde huzurlu, sessiz, sevgi dolu bir hayat buldu. Ancak bu memnuniyet uzun sürmedi çünkü Alieen Getty, ileri geri yaptığı düşüklerle tekrar beyin sarsıntısı geçirdi. Hatta 1985’te doğurduğu oğlundan sonra depresyona girdi ve evliliğini düzeltemedi.

Ancak her şeye rağmen hayata tutunmaya çalışan Alieen Getty, daha zor günlerle karşılaştı.

Birçok travmadan sonra, Alieen Getty evden uzaklaşmaya karar verdi. Elizabeth Taylor da bu süreçteydi. AIDS Araştırmaları Derneği’nin başkanıydı. devletin ve kilisenin homofobik söylemlerine karşı bir dizi gezi düzenledi. Alieen Getty her şeyi geride bırakarak Elizabeth Taylor ile birlikte bu seyahatlere katılmaya başladı.

Bu seyahatler sırasında Alieen Getty, geçmişteki deneyimlerinden dolayı AIDS olabileceğini düşündü ve test yaptırdı. Test sonucunda HIV pozitif Daha sonra herkesten uzaklaşarak New York’a kaçtı ve burada bir uyuşturucu bataklığına düştü. Alieen Getty sosyal baskıdan o kadar korkuyordu ki, insanların HIV yerine aşırı dozdan ölmesini tercih edecek bir noktaya gelmişti. İçin 1980’lerde homofobi yükselişe geçtiğinde devlet AIDS konusunda hiçbir şey yapmadı.ve bu da insanları dışladığı bir dönemdi..

Kendi hayatını kurmakta ısrar edince Alieen Getty ve yakın arkadaşı Prenses Diana taşları yerinden oynattı.

Yaşadıklarından sonra kocasından boşanan Alieen Getty, bir evlilik daha yaptı ancak uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle bu evlilik uzun sürmedi. Başarısız evlilikler ve uyuşturucu krizleri Alieen Getty’nin aklını başına topladı ve sonunda tedavi aramaya karar verdi. Bu süreçte kendini toplamaya başlayan Alieen Getty, büyük bir cesaretle hastalığını halka duyurdu. AIDS’le mücadele etmeye başladı.

O dönemlerde Alieen Getty’nin yakın arkadaşıydı. Prenses Dianaarkadaşına takviye olarak Toplumu AIDS hastalığına karşı bilinçlendirmek Konferanslar verdiler, klinikleri ziyaret ettiler. Avrupa ve Amerika’da ses getiren bu seferberlikler sayesinde birçok kişi bilinçlendi ve harekete geçti. Ancak Alieen Getty için yeni bir çalışma alanı vardı ve bu, bizi bugün bulunduğumuz yere getiren iklim krizinden başka bir şey değildi.

Alieen Getty, Just Stop Oil’i tamamlayarak adını tüm dünyaya duyurmayı başardı.

AIDS’e karşı büyük bir kamuoyu ve duyarlılık oluşturan Alieen Getty, babası ve ağabeylerinin ölümünden sonra aile mirasındaki payını artırdı ve serveti arttı. Alieen Getty bu zenginliktir, iklim krizini önlemek Derhal bu amaçla harekete geçen ve hızlı yankı uyandıran hareketlerin çoğalması için bir STK’ya harcamaya karar verdi. Bu sebeple 2019 yılında İklim Acil Durum FonuNGO adında bir STK kurdu ve çevre aktivistlerine fon sağlamaya karar verdi.

Son günlerde adından sıkça söz ettiren bu çevre aktivistleri, Tablolara boya atanlar, sanat eserlerine yapışanlar, trafiği durduranlar obur değildi. Aynı zamanda çevre aktivistlerinin eylemleri medyada büyük yankı uyandırıyordu, tıpkı Alieen Getty’nin istediği gibi.

Alieen Getty, tablolara boya atan iklim aktivistlerine takviye vererek hem iklim krizine dikkat çekiyor hem de geçmişiyle yüzleşiyordu.

Alieen Getty, kurduğu STK ile birlikte aktivistlere yaklaşık 1 milyon dolar bağışta bulundu. Ancak bu bağışlar bir yılda 5 milyon dolara yükseldi. Çünkü Alieen Getty’nin yanı sıra Disney ailesinden Hillary Clinton, Jeremy Strong, Abigail Disney tarafından kurulan vakıfO da fona katkıda bulunuyordu.

Finanse edilen çevre aktivistleri o kadar büyüdü ki dünyanın ve medyanın gözü onların üzerindeydi. Alieen Getty, cimri büyükbabası Jean Paul Getty ve bağımlısı babası Getty Jr.’ın sanat koleksiyonlarını tam anlamıyla dile getirerek, istediği hareketliliği elde etti. boya atıyor ve geçmişiyle hesaplaşıyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler