Ekonomi

Amaç; 2053 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almak

GÜNEŞ DOĞDU SOYLU

Uluslararası yatırımcıların ve üst düzey yöneticilerin her yıl düzenlediği en değerli buluşmalardan biri olan “Horasis Global Toplantısı” Gaziantep’te başladı. İş insanlarının devlet yetkilileri, bilim insanları ve aydınlarla bir araya geldiği her yıl düzenlenen en değerli toplantılardan biri olan “Horasis Global Toplantısı”, Gaziantep Şehitkamil Kongre Merkezi’nde, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği.

“İnovasyon, Sürdürülebilirlik ve Yeniden Yapılanma Yoluyla Etki Yaratmak” başlıklı toplantıya 140’ı uluslararası yatırımcının da aralarında bulunduğu 300’ün üzerinde uluslararası CEO ve üst düzey yönetici katılıyor. HORASIS Küresel Toplantısı’nın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde ulaştırmadan tarıma, sağlıktan savunma ve enerjiye kadar her alanda sürdürülebilir yenilikçi projelere öncelik vermeye devam edeceklerini belirtti.

“Müreffeh bir Türkiye hedefliyoruz”

Konuşmasında 12. Kalkınma Planı’na da değinen Bakan Bolat, “Çevre dostu, afetlere dayanıklı, ileri teknolojiye sahip, katma değeri yüksek, geliri adil paylaşan, istikrarlı, güçlü ve müreffeh bir Türkiye’yi hedefledik. Bu vizyonla istikrarlı büyüme, güçlü ekonomi, “12. Kalkınma Planımız 5 ana eksenden oluşuyor: yeşil ve dijital dönüşümle rekabetçi üretim, nitelikli insan, güçlü aile, sağlıklı toplum, afetlere dayanıklı yaşam alanları, sürdürülebilir çevre, demokratik ve adalete dayalı iyi yönetişim, “dedi.

En az 5 marka hedefi

Bakan Bolat, “Ülkemizin 2053 vizyonu çerçevesinde, Türkiye ekonomisinin üst gelir grubunda yer alan bir ülke olarak küresel ölçekte rekabet gücünü ve yenilikçiliği teşvik eden yapısal dönüşümleri hayata geçireceğiz. Türkiye ilk 10 ekonomi arasında yer alacak” dedi. 2053 yılında dünyada ve satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük 5 ekonomisi arasında yer alıyor.” “Biz de markalaşmaya destek vererek en az 5 markanın dünyanın en değerli 100 markası arasına girmesini hedefliyoruz” dedi.

“Yeşil dönüşümü hedefliyoruz”

Bakan Bolat, Avrupa Birliği’nin başlattığı yeşil anlaşma süreci kapsamında Türkiye olarak kendi yol haritasını oluşturduklarını belirterek, “Yeşil anlaşma eylem planı Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda 2020 yılında yayınlandı. Bu planla üretim, ticaret, tarım, lojistik, finans ve daha birçok alanda ekonomik gelişmeler hayata geçirilecek.” Yeşil dönüşümü hedefleyen bir sisteme geçmeyi hedefliyoruz” dedi.

“Gaziantep modeli Türkiye’ye örnek olmalı”

Bakan Bolat, Gaziantep’in üretim, inşaat ve inşaat vaadleriyle varlığını şekillendirdiğini belirterek, “Gaziantep’e koşarak geldik. Bir tatil gününde gerçekleşen bu toplantıya ilginin yoğun olduğunu görmek beni çok mutlu etti. Gaziantep’e her geldiğimde her geçen gün geliştiğini görüyorum.

Atasözümüz ‘İyi at, yemini artırır’, tam da Gaziantep’i anlatıyor. Bölgesini birleştiren bir şehir. Gaziantep’te herhangi bir şikayet duymazsınız. Bu şehirde insanlar birlik ve sürdürülebilirlik teması doğrultusunda dayanışma içinde hareket ediyor. Bu motivasyonu ve başarıyı getirir.

Gaziantep Türkiye’nin ekonomik açıdan en gelişmiş 5. şehridir. Eğer ülkemizin şehirlerinin yarısı Gaziantep gibi olsaydı bugün kişi başına 25-30 bin dolarlık milli gelirden bahsediyor olurduk. İnşallah Türkiye Yüzyılında bu hedefe ulaşacağız. “Gaziantep ihracat-ithalat istikrarında 3 milyar dolar fazlası olan bir şehir” dedi.

“Katılımcılarımızı yeniden inşaya davet ediyoruz”

HORASIS Komitesi’nin şirketlerin ve toplumların karşılaştığı kritik zorluklara çözüm geliştirmek üzere bir araya geldiğini kaydeden HORASIS Lideri Frank-Jürgen Richter, HORASIS’in geleceğe ilham vermeye kararlı, bağımsız, uluslararası bir kuruluş olduğunu vurguladı.

Richter, “Gaziantep ve Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi bu yılın başında büyük bir depremle sarsıldı. Katılımcılarımızı, Gaziantep’in yeniden imarına çözüm bulmaya davet ediyoruz. “Gaziantep’teki toplantılarda inovasyon, sürdürülebilirlik ve yeniden yapılanma yoluyla etki yaratacak yeni çözümler bulmayı umuyorum” dedi.

Şimşek: Para ve maliye politikalarını yapısal reformlarla destekleyeceğiz

HORASIS Küresel Toplantısı’nda Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin bir sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonominin makro zorluklarını, analiz odaklı politikaları ve yatırım fırsatlarını anlattı. Şimşek, uluslararası rezervlerdeki iyileşmenin sürdüğünü belirterek, “Önümüzdeki dönemde para ve maliye politikasındaki uygulamalar kapsamlı yapısal reformlarla desteklenecektir.”

Öncelik enflasyonla mücadele

Ticaret ortaklarının zayıf büyümesi, uzun süre yüksek kalacak küresel faiz oranları, artan elektrik fiyatları ve güçlü doların karşılaştıkları küresel zorluklar olduğuna dikkat çeken Şimşek, enflasyonla mücadelenin en önemli öncelikleri olduğunu vurguladı.

Enflasyonun düşürülmesi için sıkı para politikası, seçici kredi ve niceliksel sıkılaştırma adımlarının hayata geçirildiğini belirten Şimşek, “Deprem harcamaları bütçe dengesinde geçici bir bozulmaya neden oldu. Mali disiplini yeniden tesis edecek gelir ve harcama politikalarının uygulandığına işaret eden Şimşek, şöyle konuştu: Program dönemi sonunda bütçe açığının Maastricht Kriteri 3’ün altında kalmasının hedeflendiğini söyledi.

Türkiye’nin asırlık büyüme ortalamasının yüzde 4,8, son 20 yıllık ortalamanın ise yüzde 5,4 olduğunu belirten Şimşek, “Ancak son dönemde büyüme kompozisyonunun dengelenmesine ihtiyaç duyuldu. Artan turizm gelirlerine rağmen güçlü iç talep ve güçlü iç talep Son dönemde yüksek altın ithalatı “Cari açık cari açığı olumsuz etkiledi. Yeniden dengelenmesi ve normale dönmesi beklenen altın ithalatıyla cari açıkta iyileşme görülecek” dedi.

“Türkiye cazip bir ülke”

Yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgisinin arttığını vurgulayan Şimşek, “Yurt dışından önemli bir finansman imkanı sağlanacak. “Türkiye, uluslararası ticarete uygun merkezi konumu, geniş iç pazarı, genç ve dinamik nüfusu, nitelikli ve rekabetçi iş gücü, liberal yatırım ortamı ve tamamlanmış lojistik altyapısıyla yatırımcılar için oldukça cazip bir ülkedir.”

“HORASIS’in Gaziantep’te toplanması tesadüf değil”

Uluslararası yatırımcıların ve CEO’ların katıldığı HORASIS toplantısında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep’te çok büyük bir potansiyel var. HORASIS’in Türkiye’de ilk kez Gaziantep’te toplanması tesadüf değil. “Dünya Bankası’nın bilimsel araştırmalarına göre, Gaziantep dünyanın en rekabetçi 9’uncu şehridir” dedi. Gaziantep’in özellikle dokuma, halı, gıda ve kimya alanında dünyanın en büyük ihracat merkezlerinden biri olduğuna işaret eden Şahin, “Gaziantep’te çok büyük bir potansiyel var.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde 280 bin kardeşimiz çalışıyor. Gaziantep bir üretim merkezidir. Daha büyük, daha iddialı olma hedefimiz var. Çünkü Gaziantep’ten Avrupa’nın kalbine üç saatte, Asya’nın kalbine üç saatte, Afrika’nın kalbine ise üç saatte kuş uçuşu uçabiliyorsunuz. Türkiye Yüzyılı başlıyor. Bu yüzyıl üretim yüzyılı olacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu