Ekonomi

Biden köprü çöküşü sonrasında incelemelerde bulunmak üzere Baltimore’u ziyaret etti

Başkan Joe Biden Francis Scott Key Köprüsünün çökmesinin ardından yaşananları incelemek ve olayda trajik bir şekilde hayatını kaybeden altı inşaat işçisinin aileleriyle görüşmek üzere bugün Baltimore’da bulunuyor. Başta Baltimore Limanı olmak üzere bölge ekonomisi için kritik bir yapı olan köprü, 26 Mart’ta bir kargo gemisiyle çarpışmasının ardından çökmüştü.

Başkan’ın ziyareti, enkazın temizlenmesi ve nakliye kanalında trafiğin yeniden sağlanması için devam eden çabaları vurgulamak üzere bölgede havadan bir turu da içeriyor. Otomobil, hafif kamyon, tarım ve inşaat makineleri için ABD’nin önde gelen limanı olarak bilinen Baltimore Limanı, çöküşten bu yana trafiğinin çoğunun durduğunu gördü, ancak bazı terminal operasyonları etkilenen alanın dışında devam etti.

Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisi (OMB) Cuma günü Kongre’ye bir mektup göndererek köprünün yenilenmesi için gerekli tüm masrafların federal hükümet tarafından karşılanmasını talep etti. Federal yetkililere göre köprünün yeniden inşasının tahmini maliyeti 2 milyar doları aşabilir. Köprünün çökmesi binlerce liman çalışanının işsiz kalmasına neden olurken, ekonomik sonuçları da giderek artan bir endişe kaynağı haline geldi.

Beyaz Saray’dan aralarında özel kalem müdürü Jeff Zients, kıdemli danışman Tom Perez ve ekonomi danışmanı Lael Brainard’ın da bulunduğu üst düzey yetkililer Baltimore bölgesindeki büyük işverenlere ulaşarak onları işgücünü istihdamda tutmaya teşvik etti.

United Parcel Service (NYSE:UPS), Amazon.com (NASDAQ:AMZN), Home Depot (NYSE:HD) ve Mercedes-Benz (OTC:MBGAF) gibi şirketler bu dönemde çalışanlarını ellerinde tutacaklarını taahhüt ettiler.

Küçük İşletmeler İdaresi düşük faizli afet kredileri sunarken, Biden yönetiminin tedarik zinciri görev gücü de şu ana kadar yönetilebilir olarak görülen köprü çökmesinin etkilerini değerlendirmek üzere toplandı.

Felaketin altı kurbanı Meksika ve Orta Amerika’dan gelen göçmenlerdi ve köprü çöktüğünde çukur onarımı yapıyorlardı. Kurtarma çalışmaları devam etmekte olup, dört ceset henüz çıkarılamamıştır.

Biden yönetimi felaketin ardından acil yardım için 60 milyon dolar tahsis etti. Köprünün tamamen yenilenmesi için daha fazla fon sağlanması Kongre’nin onayını gerektirmektedir. Beyaz Saray yetkilileri ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’ın ofisi arasında, iki partinin de desteğini almak üzere diğer harcama teklifleriyle bir araya getirilebilecek finansman konusunda görüşmeler devam ediyor.

Kazaya karışan konteyner gemisinin sahibi ve işletmecisi olan şirketlerin sorumluluklarını sınırlandırmak ya da davanın düşmesini sağlamak amacıyla, hasar ve kurtarma masrafları düşüldükten sonra geminin değerini temsil eden 43 milyon dolarlık bir tazminat sınırı önerdikleri hukuki süreç de devam ediyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu