Haber

BM İran’da 23 yaşındaki idamı kınadı

Birleşmiş Milletler (BM), İran’da ülke çapındaki protestolarla bağlantılı olarak ölüm cezasına çarptırılan 23 yaşındaki gencin infazını kınadı.

BM’den yapılan yazılı açıklamada, BM uzmanlarının İran’daki idam cezalarına ilişkin kaygılara dikkat çektiği belirtildi.

Açıklamada, Tahran İslam İnkılap Mahkemesi’nin 23 yaşındaki İranlı genci “Allah’a savaş açmakla” suçladığı ve İran makamlarının şu ana kadar 12 kişinin idam cezalarını onayladığı kaydedildi.

Adil olmayan yargılamalar nedeniyle infazların insanları keyfi bir şekilde yaşamdan mahrum bıraktığı vurgulanırken, BM uzmanlarının 23 yaşındaki gencin infazını kınadıkları belirtildi.

Uzmanlar ayrıca İran’ı idam cezasını kaldırmak için bir moratoryum kurmaya çağırdı.

İlk idam cezası infaz edildi

İran’da genç bir kadının polis tarafından gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitirmesinin ardından başlayan gösterilerle ilgili olarak bugüne kadar idam cezasına çarptırılan 11 kişiden biri olan Muhsin Şikari’nin idam edildiği bildirildi.

Shikari, İran’daki Mahsa Emini protestolarıyla bağlantılı olarak idam edilen ilk gösterici oldu.

Ülkede yaklaşık 3 aydır devam eden gösterilerle ilgili olarak 11 kişi idam cezasına çarptırıldı.

Devrim Mahkemeleri tarafından verilen ölüm cezaları Yüksek Mahkeme tarafından onaylanmalıdır. Yargı Başkanı Gulam Hussein Muhsini Ejei, 6 Aralık’ta yaptığı açıklamada, idam cezasına çarptırılan bazı kişilerin cezalarının onaylandığını ve yakında infaz edileceklerini bildirdi.

İran Ceza Kanunu’na göre “kamu düzenini bozmak, fitne çıkarmak ve devlete savaş açmak” amacıyla kabahatler işleyenler idam cezasıyla yargılanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu