Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 81,94 dolar

Cuma günü 82,45 dolara yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 82,19 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün kapanış saat 09.59’a göre yüzde 0,30 azalarak 81,94 dolara ulaştı. Aynı zamanda West Texas Intermediate (WTI) ham petrolünün varili 76,59 dolardan satıldı.

Petrol fiyatlarında geçen hafta yüzde 5’e yakın yükselişin ardından yatırımcıların kar satışına yönelmesiyle fiyatlar haftaya düşüşle başladı.

Fiyatların yükselişinde Kızıldeniz’de devam eden gerilimin küresel petrol arzını bozabileceği endişesi etkili oldu. Ortadoğu’daki çatışmaların etkisiyle fiyatlar yüzde 5 oranında arttı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ateşkes ve karşılıklı esir değişimi teklif eden Hamas’ın taleplerini kabul etmeyerek, orduya Gazze’nin güneyindeki Refah şehrine saldırı hazırlığı emrini verdiğini açıklaması da fiyatların yükselişini destekledi.

Öte yandan dünyanın en büyük petrol tüketen ülkesi ABD’de petrol ve doğal gaz üretiminde artış olabileceği beklentisi petrol fiyatlarındaki yükselişi sınırladı. ABD’de petrol ve doğal gaz sondaj kulesi sayısı Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ülkedeki üretim geçen hafta günde 13,3 milyon varil ile rekor seviyeye ulaştı. Sondaj sayısındaki artışın üretime yansımaya devam etmesi bekleniyor.

Bu hafta Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) petrol piyasasına ilişkin aylık raporu yayınlanacak. Raporda yer alan üretim ve talebe ilişkin bilgilerin fiyatlar üzerinde etkili olması bekleniyor.

Brent petrolde teknik olarak gün içerisinde 82,13 ile 82,34 dolar aralığının direnç, 81,43 ile 81,29 dolar aralığının ise destek alanı olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu