Yaşam

En Zeki Kedi Irkı Nedir?

Köpekler tarih boyunca alfa olarak gördükleri insanlarla birlikte yaşamışlar ve birçok açıdan en büyük yardımcımız olmuşlardır. Kediler sadece bir tarafta durdu. Çünkü kediler doğası gereği çok zeki canlılar değildir. Peki bu kadar mı? Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalara baktığımızda sevimli kedi dostlarımızın aslında köpekler kadar zeki ve eğitilebilir olduğunu.göründü.

Psychology Today ve Frontiers in Neuroanatomy gibi bilimsel yayınlara göre, kedilerin serebral kortekslerinde rasyonel karar vermeyi ve karmaşık problemleri çözmeyi yöneten 300 milyon nöron vardır. Köpeklerin bu bölgesinde 429 milyon nöron olduğu düşünülürse En zeki kedi cinsi nedir? sorusuna cevaben karşımıza uzun bir liste çıkıyor. Her birinin öne çıkan özellikleri dikkate alınmaya değer.

En zeki kedi ırkı hangisidir, özellikleri nelerdir? İşte zekalarıyla öne çıkan kedi ırklarından bazıları:

  • habeş kedisi
  • Siyam kedisi
  • burma kedisi
  • singapur kedisi
  • bengal kedisi
  • Cornish rex
  • Korat kedisi
  • kamyonet kedisi
  • japon kıvırcık kuyruğu
  • Tonkin dili

Küçük dedektif: Habeş kedisi

Bazı rivayetlere göre orta boylu kedi ırklarından biri olan Habeş kedisi. Mısır Firavunlarının kutsal kedisi olarak kabul edildi. Meraklı doğası ve sürekli bir dedektif gibi bir şeylerin peşinde koşması nedeniyle en zeki kedi ırklarından biri olarak kabul edilir. Bağımsızlığa düşkün bir cins olan Habeş kedisi yapboz gibi oyuncaklarla saatlerce yorulmadan oynayabilir.

Bir dedikodu ilacı: Siyam kedisi

Orta uzunluktaki kedi ırklarından biri olan Siyam kedisinin, 19. yüzyılın ilk yıllarında şimdiki adı Tayland olan Siyam’da ortaya çıktığı sanılıyor. Bu cins, 1934 yılında Cat Fanciers Association tarafından tanımlandı. En dikkat çekici özelliği çok konuşkan olmasıdır.Sürekli bir şeylerle meşgul olmayı sevdiği için yaramaz olarak da bilinen Siyam kedisi, sosyal bir canlı olduğu için birden fazla kedisi olan kişilere tavsiye edilir.

Zorlu oyunları sever: Burmalı kedi

Samur gibi kısa tüyleriyle dikkat çeken Burmese kedisinin Burmese ve Cooper ırklarının melezi olduğu düşünülüyor. İlk kez 1930 yılında ortaya çıkan Burmalı kedi, Bir köpek kadar enerjik olmasıyla dikkat çekiyor. Yapbozlar ve vücut sınırlarını zorlayacak oyunlar gibi oyuncaklarla oynamayı çok severler. Sosyal bir canlı olmasına rağmen yalnızlığı tercih eder ve gerçek bir kucak kedisidir.

Garip bir şakacı: Singaporea kedisi

Küçük kedi ırklarından biri olan Singapur kedisi, 1980 yılında Singapur’dan ABD’ye gelmiştir. Küçük aşk aslanları olarak da bilinen bu cins yüksek güce sahiptir. Sürekli gözlemleyen Singapurlu çok sosyal, dışa dönük, oyuncu ve hatta şakacıdır. Tüm bu özelliklere rağmen Çünkü yüksek seslerden hoşlanmaz ve hatta kolayca korkar.Kalabalık evlerde pek rahat değil.

Sokakta tasmalı yürüyebilirsin: Bengal kedisi

1963’te Jean Mill adlı bir kedi yetiştiricisi, bir evcil kedi ve yırtıcı bir Asya leopar kedisi yetiştirdi ve sonuçta bengal kedisi ortaya çıktı. Doğal yapısı nedeniyle Bu cins koşmayı, tırmanmayı ve zıplamayı sever. Kolay eğitilmesi ve hatta sokakta tasmalı olarak yürünebilmesi ile dikkat çekiyor. Çoğu zaman şefkatli olmasına rağmen sahibini huzursuz hissettiğinde rahatsız etmek için evin ışıklarını söndürme alışkanlığı edindiği gözlemlenmiştir.

Geniş aile favorisi: Cornish rex

1950’lerde Britanya ile ilgili stenografi bir kedi, genetik mutasyona sahip bir kedi doğurdu. Sahibi bu kediyi annesiyle çiftleştirince ortaya cornish rex cinsi çıktı. korniş rex, benzersiz bir karaktere sahiptir. Rahat bir hayvan olduğu kadar sadık ve oyuncudur. Sürekli koştuğunu, zıpladığını, tırmandığını görebilirsiniz. Çok gürültülü olmasa da sosyal bir canlı olduğu için kalabalık aileler için tavsiye edilir.

Yabancılara karşı dikkatli: Korat kedisi

Tayland’a özgü bir cins olan ve kültürel olarak uğur getirdiğine inanılan Korat kedisi, sahibine en sadık kedi ırklarından biri olarak kabul ediliyor. Sahibine ve tanıdıklarına karşı çok sevecen ve cana yakın olsa bile. Yeni biriyle tanıştığında şüpheci olur. Görme, duyma ve koku alma yetenekleri en gelişmiş kedi türlerinden biri olan Korat, yüksek seslerden hoşlanmaz.

Aman kucağınıza almayın: Van kedisi

Ülkemizin gururu olan Van kedisi dünyanın en zeki kedi ırklarından biridir. Çok beceriksiz bir cins olarak bilinir, ancak Yapılan araştırmalarda bu beceriksizliğin sebebinin aslında deneycilik olduğu görüldü. Yani o bardağı bırakayım bakalım ne olacak diyor. Muslukları açıp kapatabilme özelliğine sahip olan Van kedisi cana yakın olmasına rağmen kucaklanmaktan hoşlanmaz ve yalnız oynamayı tercih eder.

Ailenin bir üyesi gibi: Japon kıvırcık kuyruğu

Japon bobtail olarak da bilinen Japon bobtail, bilinen en eski kedi ırklarından biridir. 600’lü yıllarda Japonya’da ortaya çıktığı sanılan bu çeşidin en karakteristik özelliği Kısa, küçük ve kabarık bir kuyruğu vardır. Aileden biri gibi sahibiyle televizyon seyreder, gazete okur, kapıya bakar, misafiri karşılar. Ağzıyla bir şeyler taşıyabildiği için getirme oyunları oynayabilir. Uygun eğitim ile çemberlere atlamak bile öğretilebilir.

Zihin uyarılmayı sever: Tonkin dili

Burmalı ve Siyam ırklarının çiftleşmesinden ortaya çıkan bir melez olan Tonkinese, 19. yüzyılda bir Siyam ırkı olarak tanımlansa da 1984 yılında farklı bir ırk olarak tanımlanmıştır. Zeki, sadık ve sosyal bir kedi ırkı olarak bilinen tonkinese, çok şamatacı değildir ve çoğu zaman bir köşede ya da sahibinin kucağında yatmayı sever.Zeka gelişimini sağlayacak yapboz oyuncakları verilmesi ve bu oyuncakların zihni canlandırması için döndürülmesi önerilir.

İyi bir eğitim ile en az bir köpek kadar zeki olduğu görülecektir. En zeki kedi ırkı hangisi sorusuna cevap vererek cinslerin özelliklerinden bahsettik.Üretimleri sırasında sıkıntı çeken bu özel ırkları satın alarak hayvan tüccarlarına para kazandırmaktansa, sıcak bir yuva arayan milyonlarca sokak köpeği ve kedisinden birini sahiplenmenin daha maliyetli olduğunu lütfen unutmayın.

Hayvanlarla ilgili diğer içeriklerimize göz atmak isterseniz:

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu