Ekonomi

İngiltere’de artan ipotek oranları 7,5 milyon haneyi etkileyebilir

İngiliz iyi niyet kuruluşu Resolution Foundation tarafından yapılan analize göre, İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz artış döngüsünün Nisan ayında enflasyonun beklenenden yüksek çıkması ve maaşlardaki artışın güçlenmesiyle devam edeceği öngörüsü.

Şu anda yüzde 4,50 olan politika faiz oranlarının 2024 ortalarında yüzde 6’ya ulaşacağı beklentisiyle, konut kredisi faiz oranları da yükselerek piyasa mutabakatını etkiliyor.

Ortalama iki yıllık sabit mortgage oranlarının bu yıl sonuna kadar %6,25’e yükseleceği ve 2027 sonunda %4,50’ye düşmeyeceği tahmin ediliyor.

Bu yüksek oranların, ülkedeki mevcut ipotek krizini kademeli olarak derinleştireceği ve 2026 yılına kadar toplam yıllık ipotek geri ödemelerine 15,8 milyar sterlinlik ek bir maliyet getireceği hesaplanıyor.

Hane başına yıllık ipotek geri ödemelerinin önümüzdeki yıl prestijle 2.900 £ artması ve 7,5 milyon hanenin yüksek oranlardan etkilenmesi bekleniyor.

Resolution Foundation Kıdemli Ekonomisti Simon Pittaway, analize ilişkin yaptığı değerlendirmede, piyasanın faiz oranlarının daha da yükselerek uzun süre yüksek kalacağı beklentilerini ve uzlaşmaların piyasadan çekilip yerine yeni yüksek seviyeler getirilmesini beklediğini belirtti. – Faiz anlaşmaları piyasada büyük etki yarattı. Sterlin artma yolunda ve gelecek yıl yeniden ipotek maliyetleri hane başına ortalama 2.900 £ artabilir.” terimini kullandı.

Zamların beklendiği kadar vahim olmayabileceğini kaydeden Pittaway, “Ancak 15,8 milyar sterlinlik artışın yaklaşık yüzde 60’ı hanehalkına yansımadı. Bu artış, artan geri ödemeler ve zaten kötüleşen yaşam standartlarının yansıması olarak” Genel seçimler öncesi milyonlarca haneye bir darbe daha vurulacak.” açıklamasını yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu