Haber

İtalya’da kuraklık endişesi: Venedik’te kanallar kurudu

İtalya’nın kanallarla çevrili şehri Venedik’te kurumuş kanalların görüntüsü, kuraklık alarmını yeniden gündeme getirdi.

Özellikle ülkenin kuzey bölgelerinde yağış oranlarının düşük olması nedeniyle su kaynaklarında ürkütücü seviyeler görülüyor. Daha çok sel haberleriyle iddiaya giren Venedik şehri, bu kez de günlerdir dar kanallarda devam eden susuzlukla gündemde.

Otomobil gibi motorlu taşıtların kullanılmadığı şehirde ulaşım kanallardan gondol, tekne ve teknelerle yapılıyor. Şehir içi çöp toplama, itfaiye, ambulans gibi servisler de su yolu ile hizmet veriyor.

İtalyan basınında yer alan haberlere göre son zamanlarda acil sağlık görevlileri ilk yardım hizmetlerinde sıkıntı yaşıyor, botları bazı kanallardan geçemediği için yaya olarak yardım ulaştırmaya çalışıyor ve hastaları kollarında taşıyor.

Venedik’te zaman zaman kanallarda susuzluk görülebiliyor ancak genellikle yılda en fazla iki kez olmak üzere su seviyesinin standartların 60 cm’den fazla altına düşmesi yaygın bir durum.

Bu yıl sadece son haftalarda -60 seviyesi daha yaygın hale geldi ve deniz seviyesinde 65 cm’lik düşüşler yaşandı.

Uzmanlar, su seviyesindeki olağanüstü düşüşü birden fazla faktöre bağlıyor. Yağmur ve kar yağışının olmamasının yanı sıra deniz akıntıları ve yüksek basınç sistemi gibi unsurlar da su seviyesini etkiliyor.

Ülke genelinde kar yağışının az olması nedeniyle bu yıl kayak sezonunun sıkıcı geçtiği belirtilirken, ülkenin en uzun nehri olan Po Nehri’ndeki su seviyesinin mevsim normallerinin yüzde 61 altına düştüğü belirtildi.

Çevre kuruluşu Legambiente bu hafta başlarında “kuraklık alarmı” başlıklı bir uyarı yayınladı. Kuruluşun Genel Müdürü Giorgio Zampetti, “2023 daha yeni başladı, ancak şimdiden aşırı hava olayları ve kuraklık seviyeleri açısından endişe verici sinyaller veriyor” dedi.

Geçen yıl İtalya’da kuraklık alarmı verilmiş ve Temmuz ayında Po Nehri çevresinde olağanüstü hal ilan edilmişti.

Ülkenin tarımsal üretiminin yaklaşık üçte birinin yapıldığı bu alanda son 70 yılın en şiddetli kuraklığı kaydedildi.

“Göller ve nehirler büyük zorluk içinde, neredeyse geçen yaz kadar kuru, dağlarda kar seviyesi az. Şubat ortasında İtalya’daki durum bu.

Bu durumun nedenlerini “referans değerlerin üzerinde sıcaklık artışı, düşük yağış ve iklim krizi” olarak değerlendiren örgüt, şöyle devam etti:

“Sonuç, yeni bir kuraklık dalgası veya daha doğrusu hiç bitmeyen bir kuraklık acil durumudur.”

basaksehirajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu