Haber

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk Devletleri Teşkilatı’na katılma fırsatını değerlendiriyor

Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle Türk Devletleri Örgütü’ne gözlemci olarak katılımı değerlendiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, gözlemci üyeliğin kendi devletleri için büyük fırsatlar sunacağını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bugüne kadar Türkiye dışında bu tür toplantılara katılmanın mümkün olmadığını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük desteğiyle Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci olarak katılma fırsatı bulduk. Türk Devletleri Teşkilatı’nın kökeni 2009 yılında Nahçıvan’da kurulan Türk Birliği’ne dayanmaktadır.” Kökeni Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar uzanır ve zamanla gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Recep Tayyip Erdoğan’ın bu örgüte verdiği büyük değer, kültürel, ekonomik ve ticari işbirliği alanlarında çeşitli girişimlerin teşvik edilmesi çabası anlamına geliyor. Bu toplantılara gözlemci üyelikle katılma imkanımız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti “Ne yazık ki Türkiye dışındaki benzer toplantılara katılımımız sınırlıydı” dedi.

“Türkiye garantörümüzdür”

Kıbrıs’ta iki ayrı devlet ve halk olduğunu anlatarak yanlış algıyı kırmayı başardıklarını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs’ın tarihine bakarsak bu adada iki ayrı halk yaşıyor. Kıbrıs Türk halkı bunu yapmak zorundaydı. Kendi devletini kurmuş ve başarmıştır.Bu yeni statümüzle, farklı ülkelerle ekonomik işbirliğinin yanı sıra Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci olarak katılarak Kıbrıs Türk halkının kalkınmasına katkıda bulunmak için çaba göstereceğiz. Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri ve Yunanistan tarafından engellendiğimiz halde, tanınmış bir cumhuriyet olarak kabul edilmemizin önünde hâlâ engeller var. İki farklı devlet ve halkın demokrasiyle yönetildiğini muhataplarımıza başarıyla anlattık ve bu çabamızı sürdüreceğiz. Bu konuda önemli ilerleme kaydettik, Kıbrıs’ın kuzeyinin Türkiye tarafından işgal edildiği, burada tam demokrasinin hakim olduğu yönündeki yanlış algıya son vermek istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, onlar bizim güvencemizdir ve onların burada olmasını istiyoruz.

“KKTC’yi tanınmamakla tehdit ediyorlar”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımak isteyen ülkelerin tehdit altında olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Türk Devletleri Teşkilatının toplantılarına katılabiliriz, ben de dahil olmak üzere üst düzey toplantılara katılarak muhataplarımızla görüşebiliriz. Ancak bu Bu bizim tanındığımız anlamına gelmiyor çünkü diğer Türk devletlerinin batı dünyasıyla farklı ilişkileri var.” “İlişkilerimiz ve taahhütlerimiz var. Bu konuda bazı engellerle karşılaştığımızı, hatta üst düzey toplantılara katılmamızı engelleyen lobilerin bile olduğunu biliyoruz. Ancak kararlılıkla yolumuza devam edeceğimizi de vurgulamak isterim. Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın, adeta ‘Kuzey Kıbrıs’ ​​yolumuzu tıkamak için Türk devletleriyle iş yaptığını ilk kez açıklıyorum. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilişkilerinizi geliştirirseniz, bunu göstermekle tehdit ediyorlar. size veto kartı, biz sizinle bu projeyi yürütmeyeceğiz, bu krediyi açmayacağız, ambargo koyacağız, bunların hepsinin yapıldığını çok iyi biliyoruz, yapmamamız için lobilerin olduğunu da biliyoruz. Bazı üst düzey toplantılara katılıyoruz ama yolumuza yılmadan devam etmekte kararlı olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isterim.”

“Kendimizi Türkiye’den ayrı görmüyoruz”

Türk yüzyılının yansımalarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de görüleceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti bizim vatanımızdır ve o dönemde Büyük Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’dir. Atatürk’ün 100. yılını kutluyor, yeni Türk yüzyılı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olacaktır.” Kendimizi Türkiye’den ayrı görmüyoruz, tıpkı Doğu Akdeniz’de yer alan bir Türk Devleti gibi, adımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye ile uzun yıllar iyi ilişkiler içinde var olmayı sürdürmeyi planlıyoruz, bu da demek oluyor ki Zamanla ambargolara rağmen gelişebilir. “Bu inandığımız bir hedef” dedi. – LEFKOŞA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu