Ekonomi

Cep telefonu almak isteyenlerin dikkatine! Fiyatlar yarından sonra artacak

Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği ve 2020 yılından itibaren yürürlükte olan gözetim uygulamasında akıllı telefonlar için yeni bir düzenleme yapıldı.

200 TL’DEN 350 TL’YE ÇIKTI

Geçen ay Resmi Gazete’de yayımlanan İthalat Gözetiminin Uygulanmasına İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile akıllı telefonların birim gümrük değeri 200 dolardan 350 dolara yükseltilmişti. Bildirim 28 Mart’ta yürürlüğe girecek.

ZAMAN YARINDAN GELİYOR

Cumhuriyet’ten Şehirban Kıraç’ın haberine göre, düzenleme sonrası 28 Mart itibarıyla telefonlara en az 2 bin 500 TL zam geliyor. Hatta giriş seviyesi cep telefonlarının fiyatı 10 bin TL’nin altına düşmeyecek.

TELEFONLARIN FİYATI EN AZ İKİ KAT KATLANACAK

Yeni düzenleme ile yaklaşık 3 bin 800 TL vergisiz ithal edilen cep telefonuna 28 Mart itibarıyla en az 2 bin 500 TL zam yapılacak. Buna ÖTV, KDV, TRT Bandrol fiyatı gibi diğer vergiler de eklenince telefonun fiyatı 10 bin 500 TL’ye kadar çıkacak. Türkiye’ye gelen akıllı telefonlardan önce Kültür Bakanlığı payının %1’i, ardından TRT Bandrol fiyatının %10’u kesiliyor. Ardından tüm bu rakamların üzerine yüzde 50 ÖTV ekleniyor. Ortaya çıkan numara üzerinden yüzde 18 KDV alınarak telefonun fiyatı en az ikiye katlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu