Ekonomi

UNDP’den 31 proje için 550 milyon dolarlık fon çağrısı

“Sürdürülebilir toparlanma için yol haritasını” ortaya koyan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), uluslararası bağışçılara, Şubat depremlerinin yıkımından sonra yeniden yapılanma çabalarında Türk Hükümetine ve halkına yardımcı olma fırsatı sundu.

Türkiye’nin güneyinde 110.000 km2’lik bir alanda büyük tahribata neden olan afet, 50 binden fazla insanın ölümüne, 3.3 milyon insanın (bölge nüfusunun %20’sinden fazlası) yerinden olmasına ve 301.000’den fazla bina.

UNDP’nin daveti, 20 Mart’ta Brüksel’de düzenlenen ve Türkiye’deki deprem müdahalesini desteklemek için 6,5 milyar ABD Doları taahhüt edilen uluslararası donörler konferansından hemen sonra geldi.

Konferansta, Türk Hükümeti tarafından UNDP, BM, AB ve Dünya Bankası desteğiyle hazırlanan ve afetin mali etkisini analiz eden “Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden Yapılanma Değerlendirmesi (TERRA)” raporunun bulguları değerlendirildi. da sunuldu. Rapor, sarsıntıların neden olduğu toplam hasar ve hasarın 103,6 milyar ABD doları olduğunu iddia ediyor.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Yıkım eşi görülmemiş bir ölçekte” dedi. “Bu nedenle, küresel bağışçılardan eşit derecede benzeri görülmemiş taahhütler bekliyoruz.”

UNDP, TERRA raporunun bulgularına dayanarak, Türkiye’de uygulamayı önerdiği iyileştirme ve yeniden inşa çabaları kapsamında finansman aradığı 31 “daha ​​iyi yeniden inşa” projesinden oluşan bir teklif hazırladı. Projeler, konut ve altyapıyı fiziksel olarak yeniden inşa etmenin yanı sıra geçim kaynaklarını ve sosyal hizmetleri canlandırmayı amaçlıyor.

“Bir an önce normal hayata dönülmesi gerekiyor”

Vinton, “Yeniden inşa sadece tuğla ve harç değil, yaşamları ve geçim kaynaklarını da içeriyor” dedi. sağlık ve eğitim gibi kamu hizmetleri; alışveriş, dinlenme ve sosyalleşme olanaklarına ihtiyaç duyar. Bu yüzden bir an önce normal hayata dönmeleri gerekiyor. UNDP olarak bölgedeki toparlanma ve yeniden inşa çabalarının merkezine insanı koyan projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.”

Bağışçılara değerlendirilmek üzere sunulması hedeflenen UNDP girişimleri arasında, yerel kimlik ve turizm alanında toparlanmanın temelini oluşturan kültürel mirasın korunmasına, aslına uygun olarak kaldırılmasına ve yönetilmesine yönelik projeler de yer alıyor. enkazın ve malzemelerin geri dönüşümü ve inşaat başladığında kullanımları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu