Haber

Çin’in Ningxia Hui Özerk Bölgesi, Yeşil Kalkınmayı Gerçekleştirmek İçin Çöl Kaynaklarından Yararlanıyor

Çin’in Ningxia Hui Özerk Bölgesi’nde, ülkenin kırsal yine canlandırma gayretleri kapsamında, uçsuz bucaksız çorak yerler kaynak haline getiriliyor.

Bölgenin merkezi Yinchuan’ın kırsal bölgelerinde bir fotovoltaik (PV) elektrik santrali, geniş boş çöl arazilerinden ve buradaki bol güneş ışığından yararlanan bir model geliştiriyor.

Elektrik santrali, bir yandan yeşil enerji üretirken bir yandan da güneş panellerinin altında yaşayabilen mahsullerin yetiştirilmesini teşvik ediyor.

Tarım ve yeşil enerjiden oluşan ikili ekolojik sistem, Ningxia’da yaygınlaşırken çevreyi de dönüştürüyor.

Zhongwei’de, Tengger Çölü’nün güney ucundaki bu PV panelleri, 4.000 hektarlık geniş bir alanı kaplıyor.

Huaneng 1 Numaralı PV Merkez İstasyonu 2011 yılında Zhongwei’de kuruldu ve hala bir yandan elektrik üretirken bir yandan da ekolojik düzgünleştirme ve müdafaaya yardımcı oluyor.

SES 1 (Çince): LİU CHUNMİNG, Huaneng Ningxia 1 Numaralı Fotovoltaik Merkezi İstasyonu Yöneticisi:

“Fotovoltaik tesis arazisine girdikten sonra, ekosistem üzerinde de olumlu etki yaratan kum tespit ve tesviye çalışmaları yaptık.”

Yıllar geçtikçe, geniş çöl yeri yavaş yavaş yeşile dönüyor ve ekilebilir arazi haline geliyor, bu da çiftçilik yaparken bir taraftan da PV elektrik santrallerinde istihdam edilen lokal çiftçilere yarar sağlıyor.

SES 2 (Çince): SUN XİULİNG, Miaomiaohu köyündeki zerzevat üssünde bitki ekimi grup önderi:

“Çiftçilere ekilen tohumun boyuna göre metre başı 50 sent ödeniyor. 100 metrelik sıralar var, 90 metrelik sıralar var yani çiftçi günde 2-3 sıra ekerse günde ortalama 140 ila 150 yuan (yaklaşık 20 ABD doları) kazanabilir.”

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Yinchuan’dan bildiriyor. (XHTV)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu