Haber

İHH Başkanı: Herkese İlk Kurtarma Eğitimi Verilmeli

? İHH İnsani Yardım Vakfı Lideri Bülent Yıldırım, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin birinci yıl dönümünde Emre Yerli Afet Yönetim ve Lojistik Merkezi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, sonrasında yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirmede bulunuldu. 11 ili etkileyen deprem. Yıldırım, ‘Bölgeye ilk ulaştığımız andan itibaren sadece arama kurtarma ekiplerinin değil, gönüllü olarak gelen birçok kişinin de enkaz altındakileri çıkardığını gördüm. Bu bize ilk kurtarma eğitiminin herkese verilmesi gerektiğini gösterdi” dedi.

Basın toplantısının ardından Tuzla’daki Emre Yerli Afet Yönetim ve Lojistik Merkezi ziyaret edilerek ekipler çalışma hakkında bilgi verdi. İHH bünyesinde arama kurtarma köpekleri de görev yaptı.

HERKESE İLK KURTARMA EĞİTİMİ VERİLMELİ

Acının büyük olduğunu belirten İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, ‘Halkımız büyük acılar çekti ama 13 milyon insanın ihtiyacını karşıladılar. Büyük bir dayanışma gösterdi. İlk günden itibaren her yerden STK’lar harekete geçti. İlk önce arama kurtarma çalışmalarını gerçekleştirdik. Türkiye’nin her ilinde eğitim verdiğimiz gruplar var. Gruplar hızla deprem bölgesine doğru ilerledi. Mutluydum ve gururluydum. Bölgeye ilk ulaştığımız andan itibaren sadece arama kurtarma ekiplerinin değil, istekli birçok kişinin de enkaz altından insanları çıkardığını gördüm. Bu bize ilk kurtarma eğitiminin herkese verilmesi gerektiğini gösterdi. Günler içinde 800’den fazla canlı insan enkazdan çıkarıldı. Bu arada gelen yardımların organize bir şekilde dağıtılması için büyük depolar ve uyum merkezleri hazırladık. İHH olarak çok büyük bir altyapı oluşturduk. Barınmak için bazı yerlerde çadır ve konteyner kentler kuruyoruz. Beyin sarsıntısı psikolojisi çok farklıdır ve uzmanlarımız bu alanda çalışmıştır. Marmara depreminin meydana geldiği iddia ediliyor. Bu yüzden böyle uyum merkezleri oluşturduk. “Allah ülkemizi afetlerden korusun” dedi.

TOPLAM 3 BİN 278 KİŞİ SARSILMADAN, ÖLÜM VEYA YARALANMADAN İYİLEŞTİRİLDİ.

İHH Afet Yönetim Birimi’nden Sorumlu İdari Konsey Üyesi Ömer Kars, AFAD’ın 6 Şubat depreminin ilk saatlerinden bu yana illerdeki kriz yönetim merkezleriyle koordineli olarak çalıştığını belirtti. Kars, şöyle konuştu: ‘Ekiplerimiz, 2 bin 156 arama kurtarma görevlisi, 3 arama köpeği, 241 arama kurtarma görevlisi ile, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa olmak üzere toplam 8 ilde arama kurtarma çalışmalarına katıldı. 38 ekibin araç ve ekipmanı. “İHH Arama Kurtarma Gruplarımız sayesinde toplam 3 bin 278 ölü ve yaralımız enkaz altından kurtarıldı” dedi.

’18 AKREDİTE GRUPLARIMIZ VAR’

İHH’nın şu anda Türkiye genelinde 77 grupta 3 bin 687 arama kurtarma gönüllüsünün bulunduğunu belirten Kars, ‘1’i ağır, 2’si orta ve 15’i hafif olmak üzere 18 akredite grubumuz ve AFAD’ın Ulusal Akreditasyonunu tamamlamış 656 işçi ve gönüllümüz var. . 34 ekibimiz akreditasyon hazırlıklarına devam ediyor. İstanbul, Bursa ve Konya’da 3 adet Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezimiz bulunmaktadır. Lojistik hizmet grubumuzda İstanbul’da 2, Konya, Bursa, Kilis ve Reyhanlı’da 1 olmak üzere toplam 6 lojistik depomuz ve 20 akredite personelimiz bulunmaktadır. “Şu anda bulunduğumuz İHH Emre Yerli Afet Yönetim ve Lojistik Merkezi, olası bir afet durumunda özellikle İstanbul için gerekli çalışmaların koordine edilmesi amacıyla kuruldu” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu